OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pienen kauneushoitolan ovi on auki asiakkaille.

Pieni Kauneushoitola Töölön omistajan kosmetologi Venla Piipon työpäivät täyttyvät pääosin irtoripsien laittamisesta. Ihmiset haluavat niitä lähinnä arjen helpottamiseksi. Kun silmissä on lisäräpsyttimiä, ei silmiä tarvitse meikata ja muukin ehostaminen vähenee siinä samalla. Moni laittaa ensimmäiset ripset suuriin juhliin tai ulkomaan matkaa varten, mutta se on sitten menoa se.

kansiripsi

Venla Piippo on tehnyt tuhansia ripsienpidennyksiä asiakkailleen.

NOIN KYMMENEN vuotta sitten alkanut irtoripsibuumi ei ota laantuakseen, vaikka näin ”maallikon silmin”, ripset eivät enää niin  ”hyppääkään silmille”. Kuten edellinen lause jo todistaa, silmät ovat elämässämme vahvassa roolissa, muutenkin kuin vain näköaistimina. Niitä sanotaan ”sielun peiliksi”, ja ehkä juuri siksi niitä halutaan korostaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ripsien asennus on tarkkuutta ja huolellisuutta vaativaa työtä.

Kolmisen vuotta sitten tuli ensimmäiset volyymiripset markkinoille. Silloin kuituripsien suosio – tosin ennakkoluulojen kautta – sai ihan uuden ulottuvuuden. Volyymiripset eroavat klassisesta siten, että jokaiseen ripseen ei kiinnitetäkään yhtä paksua kuitua, vaan kahdesta kuuteen hyvin luonnollisen oloista kuitua. Ne ovat omaakin ripseä ohuempia, ja niiden näyttävyyttä voi säädellä kuitujen määrällä. Ne asetetaan viuhkan muotoon ja tehdään aina käsityönä. Niiden laittamista täytyy harjoitella pitkään, jotta niiden asentamisessa tulee taitavaksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suvi Kinnunen työn touhussa.

HELSINGIN Töölössä sijaitsevassa kauneushoitolassa käy sutina. Kauneudenhoidon ammattilaiset Venla Piippo ja Suvi Kinnunen iloitsevat, sillä työtä on vaikka toisille jakaa, ja asiakkaat ovat ihania. Iloinen puheen pulputus ja nauru raikuvat pienessä liiketilassa, jossa on kaksi asiakaspaikkaa.

”Ajanvarauskalenterin seuraavat vapaat ajat menevät parin kuukauden päähän”, Kinnunen kertoo.

Nelli

Usein myös Nelli-koira on hoitolassa viihdyttämässä asiakkaita.

”Meille tulee paljon kyselyitä myös muista kauneushoidoista, mutta ripsivaraukset ovat täyttäneet kalenterin. Niitä kun täytyy huoltaa kerran kuukaudessa tai oikeastaan 3-6 viikon välein. Irtoripsien suosio ei ole laantunut, päinvastoin! Ripsitrendit sen sijaan vaihtelevat. Enää ei välttämättä haluta sitä valikoiman pisintä, kaarevinta ja näyttävintä, vaan mennään yhä luonnollisempaan suuntaan”, Piippo valaisee.

10388177_846691875391440_2391420671795804298_n

Volyymiripset eivät näytä muovisilta. Niitä otetaan usein arjen helpotukseksi, mutta myös korostamaan silmiä.

MONI TAVOITTELEE runsaan ripsivärin tuomaa tuntua, eli omaa ripseä pidempää kuitua ei enää välttämättä laiteta, mutta tuuheutta irtoripsien toivotaan tuovan, intensiivistä katsetta korostamaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Harvinainen kahvihetki tulee tarpeeseen. Yrittäjän arki on kiireistä, mutta se on vain positiivista.

ASIAKKAITA on laidasta laitaan. Tässä kauneushoitolassa nuorin ripsiasiakas on 15-vuotias  ja vanhin seitsenkymppinen.

”Meillä käy paljon siskoksia, ylipäätään samojen perheiden naisia, ja se on tosi hauskaa. Lisäksi käy isoja kaveriporukoita. Yksi suosittelee toiselle, hän kolmannelle ja niin se menee. Asiakkaat ovat vakituisia ja tunnemme suurimmen osan heistä jo hyvin. Yleensä asiakkaat tykästyvät tiettyyn tekijään, joka tekee hänen tyylistään työtä. Meidän iloksemme asiakkaat ovat uskollisia. Mekin kiinnymme heihin”, Piippo naurahtaa.

UUSIEN VOLYYMIRIPSIEN laittamiseen täytyy varata aikaa 2 – 2,5 tuntia. Niiden huoltoon menee noin puolitoista tuntia.

”Kauneushoitoloissa uusien ripsipidennyksien laitto maksaa 90 – 170 euroa, meidän liikkeessämme se on 110 euroa. Huoltaminen meillä on 70 euroa, muualla 65 – 80 euroa. Hinnasta ei ole tullut muuta kommenttia kuin, että ihmiset kokevat tämän olevan hintansa arvoista”, Piippo kertoo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nykyään samat trendit jylläävät ympäri maailmaa. Globalisoituminen ja nopea tiedon välittyminen vaikuttavat siihen, ettemme kulje jälkijunassa, syrjäisestä sijainnistamme huolimatta.

RIPSIKUIDUN materiaali on synteettistä kuitua ja liima on tähän tarkoitukseen suunniteltua. Silti silloin tällöin joku saa ärsytysoireita. Aina se ei kuitenkaan ole allergiaa.

”Moni luulee, että he ovat allergisia ripsiliimalle, se ei kuitenkaan läheskään aina ole sitä. Asiakkaan oireet ovat usein hävinneet asentamalla ripset oikein. Syynä silmän ärsytykseen saattaa  olla väärä ripsien asennustekniikka, huolimaton työ tai ammattitaidon puute tekijällä. Ripset on ehkä laitettu liian lähelle luomea, turhan lähelle toisiinsa kiinni tai liimaa on ollut liikaa. On tärkeää, että kuituripsi ei estä oman ripsen kasvua. Kuituripseä ei saa laittaa siten, että se estää oikean ripsen hengittämisen”, Piippo sanoo.

”Jos asiakas on allerginen liimalle, täytyy ripset ottaa heti pois, eikä uusia kannata laittaa. Ei tämä terveyden edelle sentään mene”, hän korostaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moni alan ammattilainen hakee välineitä myös Virosta.

RIPSIEN KANSSA voi elää ihan normaalisti, mutta öljyä ne eivät kestä. Joka päivä ripset kannattaa huuhdella vedellä tai niille tarkoitetulla pesuaineella. Niitä ei kannata ylimääräisesti kosketella. Tosin niitä voi harjata ripsikammalla. Piipon mukaan oikein asennetut ripset eivät tunnu miltään. Ne eivät paina, nipistä, eivätkä kutita.

”Saunominen onnistuu siinä missä ennenkin, minulla on paljon saunovia asiakkaita. Olen sitä mieltä, että siinä vaiheessa jos ripset alkavat rajoittaa elämää, ne on otettava pois”, Piippo napauttaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KUN RIPSIIN tottuu, on niistä vaikea luopua. Pisimmät asiakassuhteet ovat siltä ajalta kun Piippo aloitti ripsien asentamisen, eli neljä vuotta vanhoja, eikä osa heistä ole pitänyt välissä lainkaan taukoa ripsien huollossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Komeat räpsyttimet eivät ole vain esiintyvän taiteilijan etuoikeus. Tässä katutaiteilija Chicagon kaduilta.

VÄLILLÄ SATTUU tragikoomisia tilanteita, kun ei ole muistettu varata ajoissa huoltoaikaa, jolloin on nähty vaikkapa minkälaisia virityksiä. On haettu kaupasta itseliimattavia ripsitupsuja ja yritetty laittaa niitä koloja täyttämään, on ollut mustaakin mustempia rajauksia hämäämään ripsikatoa ja ripsettömän silmän suojaksi on turvauduttu aurinkolaseihin  pilvisimpänäkin sadepäivänä. Helpotus on suuri, kun ripset ovat taas kuosissa. Moni sanoo, että tämä on paras päivä kuukaudessa. Saa sulkea silmänsä, nukahtaa, tai höpötellä maailman menosta ja herätä kauniina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Linnea on juuri tullut ripsien huollosta. ”Huh, helpottaa arkea hurjasti”, hän naurahtaa.

”MITALIN HUONO puoli tässä ripsihommassa on se, että asiakkaat tuntevat ilman ripsiä näyttävänsä pieniltä pojilta tai ”kaljurotilta”. He kokevat, että heidän silmänsä ovat hyvin pienet ja hailakat ilman ripsiä. Tietenkin se on vain harhaa, eikä totta ollenkaan. He ovat aivan yhtä kauniita kuin ennenkin”, Venla Piippo sanoo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Mitalin huono puoli on se, että asiakkaan identiteetti saattaa hiukan vääristyä totuttuaan pitkiin räpsyttimiin. Yhtä kaunis ihminen siellä on kuin ennenkin”, Venla Piippo vakuuttaa.

Kirjoittanut

Virpi Piippo

Toimittaja, sairaanhoitaja ja kätilö. Sydäntäni lähellä ovat pienyrittäjät, ylipäätään ihmisten tarinat ja kohtalot. Olen kiinnostunut kokonaisvaltaisesta terveydestä ja erityisesti kasvisruoista.