OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piia Viena viihtyy Porissa, mutta voisi kuvitella asuvansa myös vaikkapa Tampereella.

Porin läheisyydestä kotoisin oleva Piia Viena, 33, on pitänyt suosittua blogia lähes kuusi vuotta. Hän ei halua miellyttää ketään, vaan omalla tyylillään ihastuttaa ja joskus myös vihastuttaa lukijoita. Hyvää palautetta tulee iloisuudesta, positiivisuudesta ja elämänmyönteisyydestä. Lisäksi pukeutumisvinkit plussakokoisille otetaan kiitollisuudella vastaan. Sen sijaan oudolta hänen mielestään tuntuu, että joskus omasta olemuksesta joutuu tekemään tiliä toisille. 

Piia Viena tulee sovittuna aikana kahvilan eteen. Porin keskustassa vilisee ihmisiä, ja kahviloista kuuluu puheensorina. Torikojusta leijuu nenää kutittava äyriäisten ja kalan tuoksu. Muutama pää kääntyy Piian puoleen, hänet tunnistetaan kotikaupungissaan, sillä hänestä on tehty jo useita haastatteluja.

-Moni tokaisee minulle, että kuvittelenko olevani julkkis?  Sanon olevani tunnettu nettipersoona. Kyllähän minä olen sellainen, nytkin tiistaina kaksi eri ihmistä halusi ottaa kanssani selfien. Jokin aika sitten tuli pyyntö erääseen televisio-ohjelmaan, mutta en innostunut siitä. Lasken olevani julkkis, kun minut löytää Seiskan sivuilta, hän nauraa.

Piia on suosittu lifestyle-bloggaaja. Hän työskentelee siivoojana ja tekee toimistotyötä, mutta ansioita tulee jonkin verran myös bloggaamisesta.  Värikäs Elämäni -blogia käy lukemassa 5 000–7 000 lukijaa päivittäin, nyt kesällä jopa 8000-9000. He ovat kaikki yksittäisiä kävijöitä.

-Blogi kertoo mun elämästä, en kerro kaikkea, mutta suht laajasti. Jätän pois mieheni ja kavereideni asiat. Moni kuvittelee, että avaudun blogissani ihan kaikesta, mutta enhän minä todellakaan kaikkea kerro, vaikka avoin olenkin.

Ihmiset tuntuvat usein ajattelevan, että bloggaaja on vapaata riistaa. He olettavat, että hänelle saa sanoa mitä vain. Anonyyminä on helppoa huudella ja erilaiset keskustelupalstat ovat täynnä bloggareiden elämän ruotimista ja haukkumista. Piia ei omien sanojensa mukaan pahoita mieltänsä ilkeistä kommenteista, mutta usein hänen suunsa loksahtaa auki silkasta hämmennyksestä.

-WHAT! Mitä sä oikein ajattelet!, mietin usein. Jos joku kommentti on kirjoitettu hyvin epäasiallisesti, niin harmittaa olla julkaisematta, sillä asia saattaisi olla taustalla ihan hyvä, kunhan se vain olisi fiksummin esitetty. Kyyneleitä en ole näiden vuoksi vuodattanut kertaakaan, hän kuittaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piia Vienan blogia lukee moni. Iloisuudesta ja elämänmyönteisyydestä on tullut paljon hyvää palautetta.

KUN ÄKKINÄINEN vierailee Piian blogissa, saattaa hän hämmästyä ihmisten julmuutta. Kommenttipalstan touhu näyttää kiusaamiselta. Ihmisen ulkonäköä ruoditaan julmasti.

-Viime aikoina olen päästänyt aika löysällä seulalla läpi kommentteja. Lukijat ovat kuitenkin nyt pyytäneet, että voisinko tiukentaa hyväksyntää. Heille tulee paha mieli ilkeilyistä. Itse en yleensä loukkaannu niistä, mutta toki mietin, että tuonkin asian olisi voinut sanoa hiukan asiallisemmin ja kauniimmin. Mutta ihmiset ajattelevat, että ”minä saan sanoa asiani suorasti ja ilkeäsävyisesti, jos haluan”. Sitten heidän täytyy kyllä hyväksyä myös se, että minä painan poista-nappia.

-Vuonna 2008 aloitin laihdutusblogin, eikä se oikein saanut ilmaa siipiensä alle, koska en tuolloin saanut laihduttamisesta otetta. Lisäksi kirjoitin vain harvakseltaan. Tällä hetkellä olen elämäntaparemontilla, en siis varsinaisesti laihduta. Minulla ei ole ongelmia ulkonäköni kanssa.

-Moni sanoo, että et sinä oikeasti voi olla tyytyväinen itseesi, koska laihdutat, mutta en minä tee sitä ulkonäön takia, vaan terveyden. Haluan, että viisikymppisenä mulla ei ole diabetestä tai muita sellaisia sairauksia. Olen nyt täysin terve. Välillä minusta tuntuu, että joudun tekemään olemuksestani muille tiliä, Piia pohtii.

Piia on rohkea, sillä hän uskaltautuu armottomankin raadin eteen arvosteltavaksi uimapuvuissa ja hän esittelee rintaliivejäkin tarkoituksenaan auttaa muita povekkaita ja sopivan uimapuvun löytymisen kanssa tuskailevia.

-Moni ei tajua, että heitän välillä pienellä huumorilla juttua. Haluan että porukalle tulee hyvä mieli, kun he lukevat blogiani. Otan kuvani siitä mistä ihmiset katsovat. En ota kuvia siis yläviistosta tai siten, että yrittäisin olla mahdollisimman edullisessa kulmassa, hän toteaa.

Ei ole mitään oikeutettua syytä kiusata ketään.

Ei ole mitään oikeutettua syytä kiusata ketään.

PERUSKOULUSSA Piia itsekin haki kaverileiriään, mutta teki pian korjaussiirron oikeaan suuntaan.

-Kuuluin valitettavasti kiusaamisporukkaan. En kuitenkaan osallistunut itse kiusaamiseen ja ivanhuutoon, muuta kuin vaikenemalla. Huomasin, että porukassa on hankala olla eri mieltä. Sitä menee sen mukaan, miten porukka menee. Irtaannuin joukosta, koska en ollut samaa mieltä heidän kanssaan. Kiusattu oli hiukan erikoinen: hän oli hiljainen ja syrjäänvetäytyvä. Ei se ole syy kiusata, olisi otettu vaan mukaan porukkaan. Eihän mitään syytä kiusata ketään edes ole. Kaikki me ollaan erilaisia, eikä ihmisen erikoislaatuinen piirre ole syy kiusata. Minuakin pidetään hassuna ja outona, mutta minä olen minä! Jos ihmistä kiusataan, niin se vetäytyy enemmän kuoreensa, emmekä koskaan pääse näkemään sitä ihmistä sieltä sisältä.

Piia tietää mistä puhuu.

-Olin ala-asteen ensimmäisillä luokilla hiljainen ja syrjäänvetäytyvä, ja minua kiusattiin sen takia. Minua on kiusattu myös aikoinaan paksun tukkani takia. Nyt minulla on ohuemmin tukkaa, ja siitäkin tulee ikäviä kommentteja, mutta olen itse paljon tyytyväisempi nyt. Olin epävarma, kunnes kypsyin ja kasvoin pikkuhiljaa. Sen myötä itsetuntoni koheni. Jokin radikaali muutos tapahtui vuonna 2007, kun me muutimme Tampereelle, siellä on jotenkin avoin meininki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piia Viena kehottaa ihmistä olemaan rohkeasti oma itsensä. Jokaisella on omat erikoislaatuiset piirteensä.

PIIAN BLOGI kertoo hänen elämästään. Niin kuin ihmisen elämässä yleensäkin, kuuluu siihen erilaisia päiviä. Välillä on aurinkoisempaa, välillä harmaampaa ja joskus tuuli tuivertaa tuoden mukanaan jotakin uutta ja jännittävää. Ei ole tavatonta, että joku kritisoi Piian jännittävimmän tapahtuman olleen postimerkkien oston.
– Kirjoitan aiheista, joista itse tykkään. Joskus minulle tuleekin kritiikkiä, että ”onpas taas ollut tylsiä postauksia”. Siihen en voi vastata muuta kuin, että kannattaa käydä lukemassa välillä jotain muuta blogia, jos minun kirjoitukseni eivät kiinnosta. Tarjontaahan on nykyään todella paljon, Viena toteaa.
Jonkin verran Piian elämä ihmisiä kuitenkin kiinnostaa, koska myös blogin ulkopuolella eletty elämä tutkitaan, jopa sairaalloisesti.

– Olen salannut yhteystietoni ja varon paljastamasta nykyistä asuinpaikkaani, sillä jouduin muutama vuosi sitten ”stalkkerin” kohteeksi. Postilaatikkoani pengottiin ja autoa käytiin valokuvaamassa ja kuvat laitettiin nettiin. Siinä näkyi myös auton rekisterinumero. Puhuimme asiasta poliisillekin, mutta tämä on kuulema sellaista harmaata aluetta, Piia  harmittelee.
Myös netissä tapahtuu stalkkerointia, eivätkä kaikki ”lukijatkaan” ole hyvällä asialla liikkeellä. Kokeneena bloggaajana Piia vinkkaakin, että itseään ei kannata googlettaa. Hänestä liikkuu netissä paljon kaikenlaisia huhupuheita.  Piia on muistuttanut lukijoille, ettei kannata uskoa kaikkea, mitä lukee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yksi harrastuksen positiivinen ominaisuus löytyy toisista bloggaajista.

PIIA on tehnyt tärkeän elämäntapamuutoksen yhteistyöhankkeen avulla, se on kiinnostanut ihmisiä ja lukijamäärät sen kuin kasvavat.
– Pudotin kolmen kuukauden ajan painoani personal trainerinin avulla. Sen jälkeen olen jatkanut samaan malliin. Nyt painoa on pudonnut jo yli 30 kiloa, hän kertoo.

Painonpudotukseen liittyvät postaukset ovat suosittuja, mutta myös vaatekuvat. Myös ”Pipsan porinat” -videopalsta on kerännyt katsojia, kuten myös kissoista kertovat jutut.
Bloggaamisesta saa yritysyhteistyön kautta rahaa, mutta leipätyötä ei sen takia voi jättää.

Blogiyhteistyö on mukava suola bloggaamisessa. Se tapahtuu yrityksen ottaessa yhteyttä tai bloggaajan itse ehdottamalla yhteistyötä jonkin yrityksen kanssa.

-Mietin mitä mainostan, sillä sen täytyy toimia yksi yhteen blogini kanssa. Jos joku lähettää minulle meikkivoiteita, niin se on turhaa, sillä minä en meikkaa. En ole oppinut siihen. Olen kokeillut, mutta totesin, ettei se ole minun juttuni. Se tuntui ahdistavalta, ja haluan antaa ihoni hengittää. Joskus saatan käyttää kevyttä voidetta tai huulikiiltoa, mutta hyvin harvoin.

Selfiet ovat olennainen osa bloggaajan arkea.

Selfiet ovat olennainen osa bloggaajan arkea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piia Viena ei elä blogin ehdoilla.

NIIN, SIIHENKIN lukijoilla on kantansa. Piialta on usein tivattu, miksi hän ei meikkaa. Samalla hänelle on sanottu, että merkkilaukut toimisivat hänelle paljon paremmin. Mutta hän viittaa kintaalla moisille puheille.

-En todellakaan meikkaa ainakaan sen takia, että joku muu sitä minulle ehdottaa. Olen sellainen, että jos joku sanoo, että sinun täytyy tehdä jotakin, niin en ainakaan tee niin. Mitä enemmän minulle tuputetaan, vänkään vastaan, Piia tuhahtaa.

Piia Viena kertoo itsetuntonsa olevan hyvän nykyään, mutta jos samaa olisi kysynyt 17-vuotiaalta Piialta, olisi vastaus ollut toinen. Harvalla sen ikäisellä oma identiteetti onkaan kehittynyt vielä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Isäni suku tulee Vienan Karjalasta, siitä sukunimenikin on tullut. Se on kunnianosoitus kotiseudulle. -Puheliaisuus puskee varmastikin sieltä karjalaisuudesta. Tyypillinen porilainen en ole. Täällä ei kovin moni tule bussissa istumaan viereen, itse yritän hymyillä, että tulkaa vaan.

PIIAN ITSETUNTO tosiaan vaikuttaa jopa kadehdittavalta.

-Moni heittää minulle kateuskortin, mutta miksi pitäisi olla kateellinen. Voihan ihmiset tehdä saman, aloittaa vaikkapa juuri niin, että vie sen roskapussin ilman meikkiä. Pikkuhiljaa voi alkaa pukeutua kauniisti vaikkapa mekkoihin. Se tuntuu kivalta ihan itsensä takia, en minä muiden takia pukeudu. Olen löytänyt oman tyylin, pientä haparointia joskus on. Tämän mekon valitsin kauniin värin takia ja myös siksi, että se on lämmin. Tässä on pikkuisen villaa mukana, hän sanoo.

-Olen utelias ja avoin. Oma äitini sanoi, että olen vaikea persoona, koska olen niin omapäinen, nauraa Piia.

Moni bloggaaja kertoo, että elämää alkaa elää blogin kautta ja sen ehdoilla.

-Minä en näe maailmaani blogin kautta, vaan kirjoitan siitä miten elän. Olisi stressaavaa, jos alkaisi elämään blogin ehdoilla.

Piia Viena aikoo jatkaa bloggaamista niin kauan kuin se tuntuu hyvältä.

-Jos lukijoita tulee olemaan pyöreä nolla, niin täytyy ainakin vähentää kirjoittamista.

Siitä tosin ei toistaiseksi ole pelkoa, sillä blogin lukijamäärä kasvaa koko ajan. Piian elämä kiinnostaa. Kunpa vielä saataisiin kitkettyä ilkeilijät pois, eikä blogit olisi kiusaajien temmellyskenttiä.

Annetaan kaikkien kukkien kukkia!

Piia Viena aikoo jatkossakin kulkea omia polkujaan.

Piia Viena aikoo jatkossakin kulkea omia polkujaan.

PIIAN OHJEET aloittavalle bloggaajalle:

Ole oma itsesi.

Älä kerro missä asut.

Laita numerosi salaiseksi ennen bloggaamisen aloittamista.

Kirjoita tekstiä tarpeeksi ja kohtuullisesti kuvia.

Panosta hyvään kameraan, ettei kuvista tule rakeisia.

Älä kerro kaikkea itsestäsi ja elämästäsi, ja muista kysyä kavereilta ja perheeltä lupa, mistä saa kertoa.

Kirjoittanut

Virpi Piippo

Toimittaja, sairaanhoitaja ja kätilö. Sydäntäni lähellä ovat pienyrittäjät, ylipäätään ihmisten tarinat ja kohtalot. Olen kiinnostunut kokonaisvaltaisesta terveydestä ja erityisesti kasvisruoista.