Chicagon Athletic Association (CAA) eli Chicagon urheiluyhdistys perustettiin vuonna 1890 tarjoamaan kokoontumispaikka ”urheilulle, bisnekselle ja sosiaaliselle toiminnalle”. Tänä päivänä tuo sama paikka on avattu hotellivieraille. Se henkii edelleen urheilutunnelmaa. Tarzan, Johnny Weissmuller, yhdysvaltalainen näyttelijä, uimari ja moninkertainen olympiavoittaja oli aikoinaan yksi tämän urheiluklubin jäsenistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotellin lähistön kujilla on erikoinen tunnelma. Al Caponen henki on läsnä.

CAA:n  KOLME perustavaa jäsentä olivat AG Spalding (Spalding urheiluvarusteet), Cyrus McCormick (McCormick puimakoneet) ja Marshall Field (tunnettu tavarataloyrittäjä).

Hotelli on pramea ja urheilullinen yhtä aikaa.

Hotelli on pramea ja urheilullinen yhtä aikaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotellin ikkunasta avautuva näkymä tuo mieleen mafiaelokuvat.

CHICAGOLAINEN ARKKITEHTI Henry Ives Cobb suunnitteli 80 metriä korkean tornitalon, johon hän otti vaikutteita venetsialaisesta Doge-palatsista. Rakennus valmistui vuonna 1893 ja yhdistyksellä oli saman tien 3000 jäsentä ja kymmenen vuoden jono jäseneksi.

Hotellissa on hämärä valaistus yötä päivää. Se luo vanhahtavan tunnelman.

Hotellissa on hämärä valaistus yötä päivää. Se luo vanhahtavan tunnelman.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotellin keskeinen sijainti takaa asiakasvirran.

CAA:lla ON PITKÄ linja urheilusaavutuksia muun muassa yleisurheilussa, pyöräilyssä, uinnissa, nyrkkeilyssä, baseballissa, amerikkalaisessa jalkapallossa, ammunnassa ja voimistelussa. Joukossa oli myös William ”Pudge” Heffelfinger, joka oli ensimmäinen virallisesti palkkaa saanut ammattilaisurheilija amerikkalaisessa jalkapallossa. Yhdessä vaiheessa uraansa Pudgelle maksettiin huimat 500 dollaria hänen suorituksistaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tumma sisustus hallitsee kaikkialla hotellissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huoneen avainkorteissa koreilee urheilutähtiä kautta aikojen.

VUOTEEN 1972 saakka CAA oli vain miehille sallittu klubi. Tuolloin kuitenkin hyväksyttiin ensimmäiset kymmenen naista jäseneksi 200 hakijan joukosta. Naisille ei silti suunniteltu omia pukuhuoneita tai suihkutiloja, vaan he käyttivät aiempia miesten pukuhuoneita. Naiset koristelivatkin omissa tiloissaan miesten urinaalit ruukkukukilla. Naisten määrä kasvoi tasaisesti ja vuonna 1990 klubi sai ensimmäisen naispuolisen puheenjohtajan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotellihuoneiden sisustuksessa on käytetty urheilullisia elementtejä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kylpytakeissa on nyrkkeilijäfiilistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kipeytyneitä lihaksia voi venytellä hotellihuoneessa helposti.

CAA ON AINOA urheiluyhdistys, joka selvisi suuresta 1920-luvun lamasta pitkän odotuslistansa ansiosta, joka lyheni tuolloin 12 – 15 vuodesta 4 – 5 vuoteen. Toisen maailmansodan yli järjestö puolestaan selvisi antamalla naisille oikeuden osallistua toimintaan ”lesken oikeuden” vuoksi, jota useimmat muut järjestöt eivät tuolloin sallineet.

CAA säilyi yksityisenä Chicagon eliitin klubina sulkemiseensa saakka vuonna 2007.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotellin ravintolat ovat suosittuja, niissä tarjotaan ruokaa moneen makuun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iltaa voi viettää ravintolassa pelaten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olut maistuu hotellikansalle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miksei sitä baarissa voisi lukaista urheilulehteäkin?

YHDISTYKSEN LOPETTAMISEN  jälkeen rakennus myytiin rakennusyritykselle, joka aikoi repiä kaksi kolmasosaa rakennuksesta alas ja suunnitteli rakentavansa tilalle pilvenpiirtäjän. Kaupunki ei kuitenkaan antanut tähän rakennuslupaa. Tästä seurasi taloudellisia vaikeuksia ja rakennuksen tulevaisuus oli vaakalaudalla. Vuonna 2008 kansallinen rakennussuojelusäätiö (National Trust for Historic Preservation) nimesi rakennuksen koko USA:n yhdentoista uhanalaisimman rakennuksen joukkoon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Urheiluklubin logot on säilytetty hotellin seinillä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yksityiskohtia on harkittu tarkkaan. Tulee tunne menneestä maailmasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sängyn päädyssä oleva penkki on paikan hengen mukainen.

VUONNA 2012 alkoi sitten tapahtua, kun kaksi pääomasijoitusyhtiötä ja yksi hotelliyhtiö aloitti kaksivuotisen täydellisen remontin. Arkkitehdit ja suunnittelijat olivat jatkuvasti yhteydessä viranomaisiin saadakseen korkean luokan rakennussuojelusertifikaatin ja varmistaakseen, että kaikki muutokset vastaavat rakennuksen alkuperäistä historiaa ja luonnetta.

Tässä työssä oli mukana yli 1000 työntekijää. Paikallisia käsityön ammattilaisia ja toimittajia käytettiin aina kun mahdollista. Mittava remontti myös korjasi aiemmin tehtyjä epämääräisiä korjauksia sekä suoristi rakennusta, jonka huomattiin olevan 35 senttiä vinossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vilskettä ja rennon näköistä porukkaa päiväaikaan. Illalla on ylelliset juhlatamineet päällä, kun ihmiset valmistautuvat yön huumaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Portaikkoihin kannattaa piipahtaa, sillä siellä aistii vanhan talon hengen erityisen hyvin.

MICHICAN AVENUEN puoleinen pääsisäänkäynti ja sen katos on rakennettu uudestaan alkuperäisen arkkitehdin, Henry Ives Cob, vuoden 1890 piirustusten mukaan. Alakerran Shake Shack –hampurilaisravintola oli aiemmin klubin miesten turkkilainen kylpylä.

Pääportaiden yllä olevasta katosta oli ajan saatossa tuhoutunut kolmasosa. Kipsikäsityön ammattilaiset irrottivat osia ehjästä katosta ja tekivät niistä tarkat muotit. Näitä käyttäen vaurioitunut katon osa rakennettiin uudestaan. Työ tehtiin niin huolellisesti, että silmin on mahdotonta erottaa mikä osa on 90 vuotta vanhaa ja mikä uutta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Myös bisnesväki on löytänyt hotellin. Hotellin luokitus on 4,5 tripadvisorin sivuilla. Hotelli sijoittu sijalle 12, kaikkiaan Chicagon 184 hotellista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hisseissä on usein pitkät odotusajat, kannattaakin kipaista portaita, jos se vain on mahdollista.

PÄÄPORTAIDEN TAKANA oli klubin uima-allas, The Tank, joka oli alun perin 40 metriä pitkä. Kun olympiasäännöt muuttivat kilpailumitaksi 50 metriä, allas kävi tarpeettomaksi ja jäsenet nimittivät allasta vain ”tankilliseksi vettä”. Uima-allas poistui käytöstä remontin yhteydessä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanha uimahalli.

HOTELLIN VASTAANOTTOAULA on iso tila, jota reunustaa kolme toimivaa takkaa. Näistä suurimman päällä on puukaiverruksina kohokuvia amerikkalaisen jalkapallon pelaajista, jotka olivat olleet CAA:n ytimen muodostaneita jäseniä.

Aulan valaisimet on entisöity alkuperäisistä 1890-luvulla tehdyistä Edison-lampuista. Niilläkin on merkittävä historia. Edisonin lamput esiteltiin vain vuotta ennen rakennuksen valmistumista 1893 Columbian messuilla, josta rakennuksen arkkitehdit valitsivat tämän uusinta huutoa olevan keksinnön. Hotellin Michigan Avenuen puoleiset hissit on puolestaan verhoiltu puulla, joka on entisen miekkailusalin lattialaudoista.

Hotellin aulassa on sisustuksessa käytetty myös vanhoja palkintopokaaleja, mutta niitä on tarkoituksella modernisoitu pilke silmäkulmassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaikki on lähellä ja kävelymatkan päässä. Öinen Chicago on sininen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotellilta muutaman minuutin kävelymatkan päästä, pääsee legendaarisiin paikkoihin nauttimaan erilaisesta viihteestä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotellia vastapäätä sijaitsee suosittu puisto, joka innoittaa ihmisiä leikkimään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikka hotelli on keskustassa, sen viereinen puisto kutsuu hauskanpitoon. Eipä uskoisi, että aivan vieressä on ruuhkainen, vilkkaasti liikennöity katu.

PIENTÄ HUONETTA, johon vie tuplaovet, kutsutaan maitohuoneeksi. Kieltolain aikaan vuosina 1920 – 33 se toimi salakapakkana, jossa tietysti juotiin ”vain maitoa”. Sen värilliset taidelasi ovet on restauroitu ja vastaavanlaisia kunnostettuja lasiovia on hotellissa yhteensä 82 kappaletta.

Nykyään se toimii kahvibaarina päivisin ja iltaisin – harvinaisesti – pienenä viinabaarina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pienet lokerikot on pala historiaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kengät kiiltäviksi.

ALUN PERIN biljardihuoneena toiminut huone sisältää nyt laajemman valikoiman pelejä kuten shakki, tammi tai bocce, joka on petankin tapainen pallopeli. Tilassa toimii nyt myös baari ja ravintola, josta saa pientä purtavaa pelaamisen ohessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ylellistä kattoa myöten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aamuvarhaisella hotelli on rauhallinen, muutaman tunnin päästä täynnä elämää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Palvelu pelaa.

Bocce-radan kohdalla seinällä oleva CAA:n logo oli alun perin musta-punainen. Se kuitenkin muutettiin Ensimmäisen Maailmansodan tiimellyksessä isänmaalliseksi puna-valko-siniseksi. Vuonna 1937 CAA:n pitkäaikainen jäsen William Wrigley puolestaan nappasi logon oman joukkueensa logon pohjaksi. Tämä joukkue on Chicago Cubs, joka on maankuulu baseball-ammattilaisjoukkue.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marmoria, kullankimallusta ja kristallia. Eihän sitä hikeä ilman niitä voi vuodattaa.

THE CHERRY CIRCLE ROOM oli periaatteessa miesten olohuone. Huhuja kuitenkin liikkui, että seuran jäsenet olivat vaatineet seinien kirsikkapuupaneloinnin ja peitetyt ikkunat estääkseen kadulta näkemisen. Ei kuulemma haluttu, että ihmiset  – ehkäpä vaimot – näkevät mitä siellä tehdään tai kenen kanssa ollaan syömässä.

Se on kunnostettu vuoden 1954 tilanteen mukaisesti S-muotoon. Penkkeihin on käytetty paikallisen yrityksen Horween Tanneryn käsin värjäämää ja käsittelemää nahkaa. Sama yritys tekee valmistaa myös virallisen amerikkalaisen jalkapallon nahat sekä ammattilaisten baseball-räpylöiden nahat.

Nykyisin tilassa toimii hienostunut mutta maalaismaiseen amerikkalaiseen ruokaan keskittynyt ravintola, jonka ruokalista on saanut innoitusta CAA:n avajaisten ruokalistasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tervehdys hotellin henkilökunnalta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FullSizeRender

Erään hotellivieraan arvostelu hotellista.

Kirjoittanut

Virpi Piippo

Toimittaja, sairaanhoitaja ja kätilö. Sydäntäni lähellä ovat pienyrittäjät, ylipäätään ihmisten tarinat ja kohtalot. Olen kiinnostunut kokonaisvaltaisesta terveydestä ja erityisesti kasvisruoista.