Skyreissä riittää valinnanvaraa. Islannissa tuotteelle on varattu metreittäin hyllytilaa.

Skyreissä riittää valinnanvaraa. Islannissa tuotteelle on varattu metreittäin hyllytilaa.

”Jumalten ruokaa, joka on peräisin tuhannen vuoden takaa viikingeiltä ja islantilaisten esi-isiltä”, näin islantilaiset itse kuvailevat rahkankaltaista herkkua, joka on tuttu näky jo suomalaistenkin jääkaapissa. Itse asiassa skyr on alunperin ollut juusto, johon on käytetty heraa juoksutteeksi. Samaa heraa käytetään edelleen, mutta juustoa se ei enää muistuta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skyr on suosittu tuote myös Suomessa, ehkä jo jopa suositumpi kuin Islannissa. Siinä on jopa kolme kertaa enemmän proteiinia kuin tavallisessa jogurtissa.

Skyr on nopeasti saavuttanut valtavan suosion Suomessa, ja ehkä yksi syy on se, että monikaan ei saa siitä vatsavaivoja. Skyr on islantilaisten kehittämä hapanmaitotuote,  joka on koostumukseltaan rahkan kaltaista. Se valmistetaan pastöroimalla ja siitä poistetaan ylimääräinen neste pois, jolloin se on koostumukseltaan mukavan paksua. Hapatteena siinä toimii erilainen maitohappobakteerikanta kuin rahkassa, ja ehkäpä juuri siksi se maistuu samettisen pehmeältä.

Skyr sopii monelle herkkävatsaiselle, siinäkö sen suosion salaisuus?

Skyr sopii monelle herkkävatsaiselle, siinäkö sen suosion salaisuus? Siinä on maitohappobakteereita, jotka ovat samankaltaisia jogurtin kanssa.

ISLANTILAISET kertovat skyrin olevan puhdasta ja terveellistä –  ja islantilaista – joka tuntuu olevan jo arvo itsessään. Skyr on skyriä, vaikka se valmistetaan tehtaissa, mutta se on nykypäivää. Olisi mahdotonta kuvitella tai olettaa, että sitä valmistettaisiin tänä päivänä perinteisin menetelmin maailmalle. Ei ole enää viikinkejä, eikä islantilaisten esi-isiä skyriä valmistamassa,  se on fakta, joka on hyväksyttävä.

Islantilaiset eivät anna kuitenkaan tosiasioiden pilata hienoa tarinaa tuotteen takana, vaan ovat luoneet hienon brändin, joka puree kuluttajiin.

Islanti on kaunis maa. Sen ilma on pudasta ja raikasta. Se mielikuva halutaan tuotteistaa.

Islanti on kaunis maa. Sen ilma on puhdasta ja raikasta. Se mielikuva halutaan siirtää myös moniin tuotteisiin, kuten Skyriin.

Islanti sijaitsee keskellä Atlanttia. Sen karu ja puhdas luonto ovat tuskin haitaksi tuotteen imagolle. Islantilaiset itse mainostavat maataan sellaisena, josta tulee puhtain ruoka, vahvimmat miehet ja kauneimmat naiset. Myös vaikuttavimmat ajattelijat, runoilijat ja kirjailijat tulevat Islannista, ja he kaikki ovat skyrinsyöjiä. Kuluttajalla on siis lupa odottaa paljon tältä hapanmaitovalmisteelta.

Kauniit ja houkuttelevat purkit lupaavat paljon, kannattaakin lukaista pienellä präntätyt tekstit.

Kauniit ja houkuttelevat purkit päätyvät usein kuluttajan ostoskoriin.

ISLANTILAISET ovat skyrin kautta päässeet istumaan isojen poikien pöytään. He ovat onnistuneet hyvin tuotteistamaan uniikin herkkunsa. Terveysasioista innostuneet ihmiset ovat muitta mutkitta poimineet skyrin ostoskoriinsa. Suomenkielisillä sivuilla tuotetta mainostetaan näin: ”Skyr on täydellinen maitotuote, jossa on paljon proteiinia, vähän rasvaa ja samettinen maku. Raikas maku sekä kermaisen täyteläinen koostumus yhdistettynä erinomaisiin ravintoarvoihin tekevät siitä ainutlaatuisen tuotteen maitohyllyssä” (skyr.fi).

Puhdas ja kaunis Islanti tuntuu olevan edelläkävijä terveysasioissa.

Puhdas ja kaunis Islanti tuntuu olevan edelläkävijä terveysasioissa.

Energiaa skyrissä on noin 50 kilokalorista 90 kilokaloriin sadassa grammassa tuotetta, riippuen siitä minkä maun valitsee. Rasvaa on kahdesta neljään grammaan sadassa grammassa skyriä. Maustamattomassa skyrissä rasvaa näyttää olevan kaksinkertainen määrä maustettuihin nähden.

Suomessakin nähty skyrbrändi.

Suomessakin tuttu tuoteperhe.

KEINOTEKOISIA makeutusaineita kritisoidaan paljon, mutta ei sokerikaan terveellistä ole. Jospa näille tulevaisuudessa löytyisi terveellisempi vaihtoehto vaikkapa hunajasta, steviasta tai jostakin muusta luonnonmukaisesta raaka-aineesta. Makeuttamaton vaihtoehto kuitenkin löytyy useasta tuoteperheestä, jolloin kukin voi itse makeuttaa skyrinsä vaikkapa banaanilla, taateleilla tai viikunoilla. Tai opetella syömään vähemmän makeaa ruokaa. Kaikkea ei voi aina saada samassa paketissa, ja kyllä me kuluttajatkin voimme välillä vilkaista peiliin. Haluamme luonnonmukaista, mutta se ei saa maksaa. Haluamme maitotuotteita, mutta emme hyväksy vasikan aikaista erottamista äitilehmästä, emme halua keinotekoista makeutusainetta, mutta aidosta sokerinlähteesä saa  liikaa energiaa… Lista on pitkä.

Tämä skyr ei sisällä keinotekoisia makeutusaineita.

Tämä skyr ei sisällä keinotekoisia makeutusaineita.

Raaka-ainelista ei ole pitkä, mikä on hyvä asia.

Raaka-ainelista ei ole pitkä, mikä on hyvä asia.

Viikinkien ajoista tuote on muuttunut, mutta niinhän kaikki tekee.

Viikinkien ajoista tuote on muuttunut, mutta niinhän kaikki tekee.

SKYR taipuu moneksi. Siitä voi valmistaa vaikkapa smoothieita, kakkuja, juustokakkuja, jäätelöä tai muita herkkuja. Ohjeita löytyy valmistajien sivuilta.

Myös ravintoarvotiedot ovat esillä tuotevalmistajien kotisivuilla, mutta valmistusaineet sieltä usein valitettavasti puuttuvat.

Terveellistä tai ei, tuntuu joka tapauksessa hyvältä, että tuo pieni maa menestyy tuotteensa avulla, ja me Suomessa teemme kauppaa ystävällisten islantilaisten kanssa. Se on elämää.

Kirjoittanut

Virpi Piippo

Toimittaja, sairaanhoitaja ja kätilö. Sydäntäni lähellä ovat pienyrittäjät, ylipäätään ihmisten tarinat ja kohtalot. Olen kiinnostunut kokonaisvaltaisesta terveydestä ja erityisesti kasvisruoista.